Skip to content
  • Categories
  • Recent
  • Tags
  • Popular
  • World
  • Users
  • Groups
Skins
  • Light
  • Brite
  • Cerulean
  • Cosmo
  • Flatly
  • Journal
  • Litera
  • Lumen
  • Lux
  • Materia
  • Minty
  • Morph
  • Pulse
  • Sandstone
  • Simplex
  • Sketchy
  • Spacelab
  • United
  • Yeti
  • Zephyr
  • Dark
  • Cyborg
  • Darkly
  • Quartz
  • Slate
  • Solar
  • Superhero
  • Vapor

• Default (Cyborg)
  • No Skin
Collapse
Brand Logo

CIRCLE WITH A DOT

1. Home
  2. Uncategorized
  3. Słucham w radio jaki to sukces te #butelkomaty i ile butelek udało się dzięki nim zebrać.

Słucham w radio jaki to sukces te #butelkomaty i ile butelek udało się dzięki nim zebrać.

Scheduled Pinned Locked Moved Uncategorized
butelkomatypropagandasukce
27 Posts 8 Posters 42 Views
  • Oldest to Newest
  • Newest to Oldest
  • Most Votes
Reply
  • Reply as topic
Log in to reply
This topic has been deleted. Only users with topic management privileges can see it.
  • leodar@mastodon.com.plL This user is from outside of this forum
    leodar@mastodon.com.plL This user is from outside of this forum
    leodar@mastodon.com.pl
    wrote last edited by

@emill1984 @wariat @ssamulczyk@mstdn.social
    Żadnej filtrowanej nie czuję poczeby 👌

1 Reply Last reply
    0
    • blejamichal@mastodon.socialB This user is from outside of this forum
      blejamichal@mastodon.socialB This user is from outside of this forum
      blejamichal@mastodon.social
      wrote last edited by

@emill1984 @wariat skoro Cię stać, żeby nie targać ¯⁠\⁠_⁠(⁠ツ⁠)⁠_⁠/⁠¯

wariat@mastodon.socialW 1 Reply Last reply
      0
      • wariat@mastodon.socialW wariat@mastodon.social

@emill1984
        Po nic. Mówię tylko że gdybyś chciał filtrować wszystko to z kranu i tak leciałaby część niefiltrowana bo ciepła.

I jak wyżej. Filtr ma swoją wydajność / dzień. Później się włącza płukanie i cuda wianki, a woda nie leci. Mama takie coś ma zainstalowane.

@ssamulczyk @LeoDar

ssamulczyk@mstdn.socialS This user is from outside of this forum
        ssamulczyk@mstdn.social
        wrote last edited by

@wariat @emill1984 Ciepła woda to się nadaje tylko do zmywania i kąpania. NIGDY nie leję jej do picia albo gotowania, bo ta woda często stoi i leci z niej relatywnie sporo syfu.

Te Franke mają niby w specyfikacji, że wystarczają na 4000l. Zakładając, że będziemy w ten sposób konsumować 2l wody per głowa (x5) na dzień to wystarczy na ponad rok.

@LeoDar

1 Reply Last reply
        0
        • blejamichal@mastodon.socialB blejamichal@mastodon.social

@emill1984 @wariat skoro Cię stać, żeby nie targać ¯⁠\⁠_⁠(⁠ツ⁠)⁠_⁠/⁠¯

wariat@mastodon.socialW This user is from outside of this forum
          wariat@mastodon.social
          wrote last edited by

@blejamichal
          My zbieraliśmy w żółtym worku jak zawsze, tylko tym razem osobnym. I w weekend wsadziłem to w auto wraz z młodym i jego dziewczyną, ja poszedłem na zakupy, a oni poupychali flaszki w maszynie i wrócili spacerem do domu.
          Upierdliwość niewielka, ale tak mieszkam w domu i mam pod nim dużą piwnicę. 😄

Przy czym segregowaliśmy śmieci zanim to było modne…

@emill1984

blejamichal@mastodon.socialB 1 Reply Last reply
          0

@blejamichal
            My zbieraliśmy w żółtym worku jak zawsze, tylko tym razem osobnym. I w weekend wsadziłem to w auto wraz z młodym i jego dziewczyną, ja poszedłem na zakupy, a oni poupychali flaszki w maszynie i wrócili spacerem do domu.
            Upierdliwość niewielka, ale tak mieszkam w domu i mam pod nim dużą piwnicę. 😄

Przy czym segregowaliśmy śmieci zanim to było modne…

@emill1984

wrote last edited by

@wariat @emill1984 no i super, punkt dla Ciebie. A moi sąsiedzi mieli w to wyjebane, a teraz zbierają te butelki i noszą do tych automatów. Oczywiście nie wszyscy, ale wielu spośród tych, którzy mieli wyjebane. Także mnie tam się ten system podoba 🙂

1 Reply Last reply
            0

Słucham w radio jaki to sukces te #butelkomaty i ile butelek udało się dzięki nim zebrać. Oraz jak **dzięki temu** będzie można plastik przetworzyć raz jeszcze.

No i spoko. Zebrano 30 milionów flaszek. Jasne. Ale czego nikt nie mówi to ile milionów tych samych butelek wcześniej zbierano **w tym samym celu** ot tak via „żółte worki”?

Jest tu jakiś wzrost? A może co ważniejsze jest spadek sprzedaży plastikowych butelek? To są dane, których jestem ciekaw. Ale obawiam się… 😆

#PropagandaSukcesu

wikiyu@infosec.exchangeW This user is from outside of this forum
              wikiyu@infosec.exchange
              wrote last edited by

@wariat

Na osiedlu (no szeroko pojętym osiedlu) mam takie dwa duże spożywczaki. Nie że jakieś sieciówki tylko normalne osiedlowe sklepy, ale w dużych lokalach. Stawiam na to że lokale kupione 100 lat temu jak jeszcze nieruchomości nie zwariowały.

Oba nie prowadzą już NIC z etykietką "zwrotna" -> nie kupisz tam wody mineralnej mniejszej niż 5l bańka. Nie kupisz tam soków, napojów... w plastiku.
              Soki tylko w tetrapaku
              nope, nic, nada...
              Mają nadal wybór alkoholu od piwa po spirytus ALE wszystko w szkle.
              mają warzywa, owoce, wędliny, chipsy, przekąski... ale przez to że rozmiar lokalu zmusiłby ich do trzymania śmie... znaczy butelek i puszek zwrotnych - zrezygnowali.

Jedyne co mają zwrotne to piwo w butelkach. Ale to nadal jest poza "państwowym" systemem.

Jeszcze ciekawostka: spójrzcie sobie na rossmanna, mają teraz wody w szkle (bezzwrotnym, a jak!) oraz ... smakowe wody w tetrapaku (WTF) byle nie mieć plastiku.

Cudownie po prostu to się wszystko nam rozwinęło. Firmy obchodzą system szerokim łukiem byle tylko nie wpaść w to.

wariat@mastodon.socialW 1 Reply Last reply
              0
              • ssamulczyk@mstdn.socialS ssamulczyk@mstdn.social

@LeoDar @wariat My już od dawna nie kupujemy butelkowanej wody, używamy dzbanka Britta. Niestety, jest wyjątkowo upierdliwy i powoli posuwamy się w kierunku filtracji już na kranie…

Trochę drogo, ale filtr wystarczy na dłużej, a wygoda nalewania wody natychmiast - bezcenna. Na Brittę trzeba ciągle czekać i zawsze jest pusta kiedy potrzebujesz…

Nasza kranówka to morderca ekspresów do kawy, sam kamień…😅

koval_blazej@fedi.lzspz.netK This user is from outside of this forum
                koval_blazej@fedi.lzspz.net
                wrote last edited by

@ssamulczyk @LeoDar @wariat Jak twarda woda to do kawy najlepiej sobie odwróconą osmozę zamontować

ssamulczyk@mstdn.socialS 1 Reply Last reply
                0
                  wrote last edited by

@emill1984 @wariat mieli wyjebane i wywalali gdzie bądź. Zresztą w blokowiskach w Gda było/jest to powszechne, kupa znajomych mieszkających np. na Stogach czy Chełmie dostała kary za brak segregacji. Tzn nie oni osobiście, ale wspólnota, więc wiadomo, że oni płacili/płacą. Nie wiem jak było/jest w innych dużych miastach, ale nieśmiało przypuszczam, że podobnie.

1 Reply Last reply
                  0
                  • koval_blazej@fedi.lzspz.netK koval_blazej@fedi.lzspz.net

@ssamulczyk @LeoDar @wariat Jak twarda woda to do kawy najlepiej sobie odwróconą osmozę zamontować

ssamulczyk@mstdn.social
                    wrote last edited by

@koval_blazej O Panie… Ja nie mam gdzie tego zamontować…😅

Poza tym: “Domowe zestawy filtrów oparte na odwróconej osmozie zużywają duże ilości wody. Do uzyskania 5 litrów wody oczyszczonej od 40 do 90 litrów wody trafia do ścieków – uzysk 5–15%.” - Wiki.

Żona by mnie z domu wyrzuciła…😅

@LeoDar @wariat

koval_blazej@fedi.lzspz.netK 1 Reply Last reply
                    0
                      wrote last edited by

@emill1984 @wariat wiesz co, zważywszy na to jak powszechne jest to zjawisko, musielibyśmy uznać, że większość mieszkańców gdańskich blokowisk to patologia. Pragnę wierzyć, że tak nie jest 🙂

1 Reply Last reply
                      0
                      • ssamulczyk@mstdn.socialS ssamulczyk@mstdn.social

@koval_blazej O Panie… Ja nie mam gdzie tego zamontować…😅

Poza tym: “Domowe zestawy filtrów oparte na odwróconej osmozie zużywają duże ilości wody. Do uzyskania 5 litrów wody oczyszczonej od 40 do 90 litrów wody trafia do ścieków – uzysk 5–15%.” - Wiki.

Żona by mnie z domu wyrzuciła…😅

@LeoDar @wariat

koval_blazej@fedi.lzspz.net
                        wrote last edited by

@ssamulczyk @LeoDar @wariat No to jest ich wada, chociaż wydawało mi się ze to bardziej 20-25%
                        Ale z założenia nie używasz tej wody do mycia itd. Tylko kawa herbata i ewnetulanie do picia. Nie zauważyłem u siebie jakichś straszliwych rachunków za wodę.
                        Pewnie możnaby też zbierać tą odpadową twardszą wodę i uzyc do jakiegos podlewania czy coś.

1 Reply Last reply
                        0
                        • wikiyu@infosec.exchangeW wikiyu@infosec.exchange

@wariat

Na osiedlu (no szeroko pojętym osiedlu) mam takie dwa duże spożywczaki. Nie że jakieś sieciówki tylko normalne osiedlowe sklepy, ale w dużych lokalach. Stawiam na to że lokale kupione 100 lat temu jak jeszcze nieruchomości nie zwariowały.

Oba nie prowadzą już NIC z etykietką "zwrotna" -> nie kupisz tam wody mineralnej mniejszej niż 5l bańka. Nie kupisz tam soków, napojów... w plastiku.
                          Soki tylko w tetrapaku
                          nope, nic, nada...
                          Mają nadal wybór alkoholu od piwa po spirytus ALE wszystko w szkle.
                          mają warzywa, owoce, wędliny, chipsy, przekąski... ale przez to że rozmiar lokalu zmusiłby ich do trzymania śmie... znaczy butelek i puszek zwrotnych - zrezygnowali.

Jedyne co mają zwrotne to piwo w butelkach. Ale to nadal jest poza "państwowym" systemem.

Jeszcze ciekawostka: spójrzcie sobie na rossmanna, mają teraz wody w szkle (bezzwrotnym, a jak!) oraz ... smakowe wody w tetrapaku (WTF) byle nie mieć plastiku.

Cudownie po prostu to się wszystko nam rozwinęło. Firmy obchodzą system szerokim łukiem byle tylko nie wpaść w to.

wariat@mastodon.social
                          wrote last edited by

@wikiyu
                          Ale obchodzenie jest właściwie spoko. Puszki są rozwiązaniem w wielu przypadkach, a aluminium można przetwarzać w nieskończoność (w porównaniu z PET).

wikiyu@infosec.exchangeW 1 Reply Last reply
                          0
                            wrote last edited by

@emill1984 @wariat więc prawdopodobnie nie do końca mieścisz się w targecie systemu kaucyjnego 🙂

1 Reply Last reply
                            0

@wikiyu
                              Ale obchodzenie jest właściwie spoko. Puszki są rozwiązaniem w wielu przypadkach, a aluminium można przetwarzać w nieskończoność (w porównaniu z PET).

wikiyu@infosec.exchange
                              wrote last edited by

@wariat Problem z puszkami jest inny - butelkę plastikową po soku zakręcisz. butelkę szklaną po piwie przepłukam przed oddaniem ... puszka śmierdzi.

dwa: butelka plastikowa wrzucona do torby może się lekko wgnieść i luz, puszka pęka i cieknie. Pęka i rozcina worek/torbę/whatever. Jakbyś nie pił to zawsze ma co wyciec. I śmierdzi.
                              Nieważne czy to puszka po piwie, coli, izotoniku czy czymkolwiek innym. Puszki alu są w diabły niewygodne do przeprowadzania zwrotu.

Dla mnie nawet te szklane butelki są wygodniejsze mimo wagi.

1 Reply Last reply
                              1
                              0
                              • R relay@relay.infosec.exchange shared this topic
                              Reply
                              • Reply as topic
                              Log in to reply
                              • Oldest to Newest
                              • Newest to Oldest
                              • Most Votes

• Login

• Login or register to search.
                              • First post
                                Last post
                              0
                              • Categories