Słucham w radio jaki to sukces te #butelkomaty i ile butelek udało się dzięki nim zebrać.
-
@emill1984 Jasne! Czaimy się na takie coś:
Maris Slim Clear Water J pull-out
Bateria filtrująca Maris Slim Clear Water J pull-out to nowoczesne rozwiązanie do kuchni, które zapewnia wygodny dostęp do filtrowanej oraz standardowej ciepłej i zimnej wody z jednego kranu. Wyciągana wylewka w kształcie litery J z funkcją prysznica i obrotem 360° ułatwia codzienne prace przy zlewozmywaku, a ergonomiczny przycisk na wylewce umożliwia intuicyjne korzystanie z filtrowanej wody. System pipe-in-pipe z odseparowanymi kanałami wodnymi dba o higienę, a kompaktowy moduł pod zlewem oraz wkłady typu quick-change zapewniają oszczędność miejsca i łatwą wymianę filtra. Do baterii należy dobrać zestaw startowy filtrujący Clear Water M lub Clear Water S (szczegółowe informacje o filtrach dostępne są na stronie filtrów).
Franke (www.franke.com)
Niestety, ta cena to sama bateria… Sam system filtrowania to około 700PLN, filtr koło 400…
-
Słucham w radio jaki to sukces te #butelkomaty i ile butelek udało się dzięki nim zebrać. Oraz jak **dzięki temu** będzie można plastik przetworzyć raz jeszcze.
No i spoko. Zebrano 30 milionów flaszek. Jasne. Ale czego nikt nie mówi to ile milionów tych samych butelek wcześniej zbierano **w tym samym celu** ot tak via „żółte worki”?
Jest tu jakiś wzrost? A może co ważniejsze jest spadek sprzedaży plastikowych butelek? To są dane, których jestem ciekaw. Ale obawiam się…

@wariat Z ciekawości - które radio tak radośnie o tym informuje?
-
@emill1984 No ale jak inaczej to sobie wyobrażałeś?🫣 Jakoś trzeba tę filtrowaną wodę nalewać. Moim zdaniem to jest dobry kompromis. Do gotowania, zmywania - nie potrzebuję super czystej wody - można lać poza filtrem.
Do picia i ekspresów, jak najbardziej się przyda. W zasadzie to powstrzymuje nas jedynie prokrastynacja… Trzeba by to kupić i założyć…

Filtr ma pewną wydajność i jakbyś lał przez niego wszystko - pewnie można… Pewnie wyjdzie drogo. Aż tacy bogaci nie jesteśmy…

-
@emill1984 No ale jak inaczej to sobie wyobrażałeś?🫣 Jakoś trzeba tę filtrowaną wodę nalewać. Moim zdaniem to jest dobry kompromis. Do gotowania, zmywania - nie potrzebuję super czystej wody - można lać poza filtrem.
Do picia i ekspresów, jak najbardziej się przyda. W zasadzie to powstrzymuje nas jedynie prokrastynacja… Trzeba by to kupić i założyć…

Filtr ma pewną wydajność i jakbyś lał przez niego wszystko - pewnie można… Pewnie wyjdzie drogo. Aż tacy bogaci nie jesteśmy…

@ssamulczyk
Drogo i niewydajnie. Filtr do picia się raz na jakiś czas chce regenerować więc przestaje działać jak się „myje”. No i ciepłą wodę i tak miałbyś dookoła systemu. -
Słucham w radio jaki to sukces te #butelkomaty i ile butelek udało się dzięki nim zebrać. Oraz jak **dzięki temu** będzie można plastik przetworzyć raz jeszcze.
No i spoko. Zebrano 30 milionów flaszek. Jasne. Ale czego nikt nie mówi to ile milionów tych samych butelek wcześniej zbierano **w tym samym celu** ot tak via „żółte worki”?
Jest tu jakiś wzrost? A może co ważniejsze jest spadek sprzedaży plastikowych butelek? To są dane, których jestem ciekaw. Ale obawiam się…

@wariat na moje takie dane póki co nie byłyby miarodajne, bo społeczeństwo jeszcze cały czas tę akcję przeżuwa, a jeszcze nie połknęło
ale też nie widzę powodu, dla którego miałoby to nie dzialać w pl, skoro w innych krajach działa. -
@emill1984
Po nic. Mówię tylko że gdybyś chciał filtrować wszystko to z kranu i tak leciałaby część niefiltrowana bo ciepła.I jak wyżej. Filtr ma swoją wydajność / dzień. Później się włącza płukanie i cuda wianki, a woda nie leci. Mama takie coś ma zainstalowane.
-
@emill1984 @wariat @ssamulczyk@mstdn.social
Żadnej filtrowanej nie czuję poczeby
-
@emill1984 @wariat skoro Cię stać, żeby nie targać ¯\_(ツ)_/¯
-
@emill1984
Po nic. Mówię tylko że gdybyś chciał filtrować wszystko to z kranu i tak leciałaby część niefiltrowana bo ciepła.I jak wyżej. Filtr ma swoją wydajność / dzień. Później się włącza płukanie i cuda wianki, a woda nie leci. Mama takie coś ma zainstalowane.
@wariat @emill1984 Ciepła woda to się nadaje tylko do zmywania i kąpania. NIGDY nie leję jej do picia albo gotowania, bo ta woda często stoi i leci z niej relatywnie sporo syfu.
Te Franke mają niby w specyfikacji, że wystarczają na 4000l. Zakładając, że będziemy w ten sposób konsumować 2l wody per głowa (x5) na dzień to wystarczy na ponad rok.
-
@emill1984 @wariat skoro Cię stać, żeby nie targać ¯\_(ツ)_/¯
@blejamichal
My zbieraliśmy w żółtym worku jak zawsze, tylko tym razem osobnym. I w weekend wsadziłem to w auto wraz z młodym i jego dziewczyną, ja poszedłem na zakupy, a oni poupychali flaszki w maszynie i wrócili spacerem do domu.
Upierdliwość niewielka, ale tak mieszkam w domu i mam pod nim dużą piwnicę.
Przy czym segregowaliśmy śmieci zanim to było modne…
-
@blejamichal
My zbieraliśmy w żółtym worku jak zawsze, tylko tym razem osobnym. I w weekend wsadziłem to w auto wraz z młodym i jego dziewczyną, ja poszedłem na zakupy, a oni poupychali flaszki w maszynie i wrócili spacerem do domu.
Upierdliwość niewielka, ale tak mieszkam w domu i mam pod nim dużą piwnicę.
Przy czym segregowaliśmy śmieci zanim to było modne…
@wariat @emill1984 no i super, punkt dla Ciebie. A moi sąsiedzi mieli w to wyjebane, a teraz zbierają te butelki i noszą do tych automatów. Oczywiście nie wszyscy, ale wielu spośród tych, którzy mieli wyjebane. Także mnie tam się ten system podoba

-

Na osiedlu (no szeroko pojętym osiedlu) mam takie dwa duże spożywczaki. Nie że jakieś sieciówki tylko normalne osiedlowe sklepy, ale w dużych lokalach. Stawiam na to że lokale kupione 100 lat temu jak jeszcze nieruchomości nie zwariowały.
Oba nie prowadzą już NIC z etykietką "zwrotna" -> nie kupisz tam wody mineralnej mniejszej niż 5l bańka. Nie kupisz tam soków, napojów... w plastiku.
Soki tylko w tetrapaku
nope, nic, nada...
Mają nadal wybór alkoholu od piwa po spirytus ALE wszystko w szkle.
mają warzywa, owoce, wędliny, chipsy, przekąski... ale przez to że rozmiar lokalu zmusiłby ich do trzymania śmie... znaczy butelek i puszek zwrotnych - zrezygnowali.Jedyne co mają zwrotne to piwo w butelkach. Ale to nadal jest poza "państwowym" systemem.
Jeszcze ciekawostka: spójrzcie sobie na rossmanna, mają teraz wody w szkle (bezzwrotnym, a jak!) oraz ... smakowe wody w tetrapaku (WTF) byle nie mieć plastiku.
Cudownie po prostu to się wszystko nam rozwinęło. Firmy obchodzą system szerokim łukiem byle tylko nie wpaść w to.
-
@LeoDar @wariat My już od dawna nie kupujemy butelkowanej wody, używamy dzbanka Britta. Niestety, jest wyjątkowo upierdliwy i powoli posuwamy się w kierunku filtracji już na kranie…
Trochę drogo, ale filtr wystarczy na dłużej, a wygoda nalewania wody natychmiast - bezcenna. Na Brittę trzeba ciągle czekać i zawsze jest pusta kiedy potrzebujesz…
Nasza kranówka to morderca ekspresów do kawy, sam kamień…

@ssamulczyk @LeoDar @wariat Jak twarda woda to do kawy najlepiej sobie odwróconą osmozę zamontować
-
@emill1984 @wariat mieli wyjebane i wywalali gdzie bądź. Zresztą w blokowiskach w Gda było/jest to powszechne, kupa znajomych mieszkających np. na Stogach czy Chełmie dostała kary za brak segregacji. Tzn nie oni osobiście, ale wspólnota, więc wiadomo, że oni płacili/płacą. Nie wiem jak było/jest w innych dużych miastach, ale nieśmiało przypuszczam, że podobnie.
-
@ssamulczyk @LeoDar @wariat Jak twarda woda to do kawy najlepiej sobie odwróconą osmozę zamontować
@koval_blazej O Panie… Ja nie mam gdzie tego zamontować…

Poza tym: “Domowe zestawy filtrów oparte na odwróconej osmozie zużywają duże ilości wody. Do uzyskania 5 litrów wody oczyszczonej od 40 do 90 litrów wody trafia do ścieków – uzysk 5–15%.” - Wiki.
Żona by mnie z domu wyrzuciła…

-
@emill1984 @wariat wiesz co, zważywszy na to jak powszechne jest to zjawisko, musielibyśmy uznać, że większość mieszkańców gdańskich blokowisk to patologia. Pragnę wierzyć, że tak nie jest

-
@koval_blazej O Panie… Ja nie mam gdzie tego zamontować…

Poza tym: “Domowe zestawy filtrów oparte na odwróconej osmozie zużywają duże ilości wody. Do uzyskania 5 litrów wody oczyszczonej od 40 do 90 litrów wody trafia do ścieków – uzysk 5–15%.” - Wiki.
Żona by mnie z domu wyrzuciła…

@ssamulczyk @LeoDar @wariat No to jest ich wada, chociaż wydawało mi się ze to bardziej 20-25%
Ale z założenia nie używasz tej wody do mycia itd. Tylko kawa herbata i ewnetulanie do picia. Nie zauważyłem u siebie jakichś straszliwych rachunków za wodę.
Pewnie możnaby też zbierać tą odpadową twardszą wodę i uzyc do jakiegos podlewania czy coś. -
Na osiedlu (no szeroko pojętym osiedlu) mam takie dwa duże spożywczaki. Nie że jakieś sieciówki tylko normalne osiedlowe sklepy, ale w dużych lokalach. Stawiam na to że lokale kupione 100 lat temu jak jeszcze nieruchomości nie zwariowały.
Oba nie prowadzą już NIC z etykietką "zwrotna" -> nie kupisz tam wody mineralnej mniejszej niż 5l bańka. Nie kupisz tam soków, napojów... w plastiku.
Soki tylko w tetrapaku
nope, nic, nada...
Mają nadal wybór alkoholu od piwa po spirytus ALE wszystko w szkle.
mają warzywa, owoce, wędliny, chipsy, przekąski... ale przez to że rozmiar lokalu zmusiłby ich do trzymania śmie... znaczy butelek i puszek zwrotnych - zrezygnowali.Jedyne co mają zwrotne to piwo w butelkach. Ale to nadal jest poza "państwowym" systemem.
Jeszcze ciekawostka: spójrzcie sobie na rossmanna, mają teraz wody w szkle (bezzwrotnym, a jak!) oraz ... smakowe wody w tetrapaku (WTF) byle nie mieć plastiku.
Cudownie po prostu to się wszystko nam rozwinęło. Firmy obchodzą system szerokim łukiem byle tylko nie wpaść w to.
@wikiyu
Ale obchodzenie jest właściwie spoko. Puszki są rozwiązaniem w wielu przypadkach, a aluminium można przetwarzać w nieskończoność (w porównaniu z PET). -
@emill1984 @wariat więc prawdopodobnie nie do końca mieścisz się w targecie systemu kaucyjnego

-
@wikiyu
Ale obchodzenie jest właściwie spoko. Puszki są rozwiązaniem w wielu przypadkach, a aluminium można przetwarzać w nieskończoność (w porównaniu z PET).@wariat Problem z puszkami jest inny - butelkę plastikową po soku zakręcisz. butelkę szklaną po piwie przepłukam przed oddaniem ... puszka śmierdzi.
dwa: butelka plastikowa wrzucona do torby może się lekko wgnieść i luz, puszka pęka i cieknie. Pęka i rozcina worek/torbę/whatever. Jakbyś nie pił to zawsze ma co wyciec. I śmierdzi.
Nieważne czy to puszka po piwie, coli, izotoniku czy czymkolwiek innym. Puszki alu są w diabły niewygodne do przeprowadzania zwrotu.Dla mnie nawet te szklane butelki są wygodniejsze mimo wagi.
-
R relay@relay.infosec.exchange shared this topic