Słucham w radio jaki to sukces te #butelkomaty i ile butelek udało się dzięki nim zebrać.
-
@emill1984 @wariat mieli wyjebane i wywalali gdzie bądź. Zresztą w blokowiskach w Gda było/jest to powszechne, kupa znajomych mieszkających np. na Stogach czy Chełmie dostała kary za brak segregacji. Tzn nie oni osobiście, ale wspólnota, więc wiadomo, że oni płacili/płacą. Nie wiem jak było/jest w innych dużych miastach, ale nieśmiało przypuszczam, że podobnie.
-
@ssamulczyk @LeoDar @wariat Jak twarda woda to do kawy najlepiej sobie odwróconą osmozę zamontować
@koval_blazej O Panie… Ja nie mam gdzie tego zamontować…

Poza tym: “Domowe zestawy filtrów oparte na odwróconej osmozie zużywają duże ilości wody. Do uzyskania 5 litrów wody oczyszczonej od 40 do 90 litrów wody trafia do ścieków – uzysk 5–15%.” - Wiki.
Żona by mnie z domu wyrzuciła…

-
@emill1984 @wariat wiesz co, zważywszy na to jak powszechne jest to zjawisko, musielibyśmy uznać, że większość mieszkańców gdańskich blokowisk to patologia. Pragnę wierzyć, że tak nie jest

-
@koval_blazej O Panie… Ja nie mam gdzie tego zamontować…

Poza tym: “Domowe zestawy filtrów oparte na odwróconej osmozie zużywają duże ilości wody. Do uzyskania 5 litrów wody oczyszczonej od 40 do 90 litrów wody trafia do ścieków – uzysk 5–15%.” - Wiki.
Żona by mnie z domu wyrzuciła…

@ssamulczyk @LeoDar @wariat No to jest ich wada, chociaż wydawało mi się ze to bardziej 20-25%
Ale z założenia nie używasz tej wody do mycia itd. Tylko kawa herbata i ewnetulanie do picia. Nie zauważyłem u siebie jakichś straszliwych rachunków za wodę.
Pewnie możnaby też zbierać tą odpadową twardszą wodę i uzyc do jakiegos podlewania czy coś. -
Na osiedlu (no szeroko pojętym osiedlu) mam takie dwa duże spożywczaki. Nie że jakieś sieciówki tylko normalne osiedlowe sklepy, ale w dużych lokalach. Stawiam na to że lokale kupione 100 lat temu jak jeszcze nieruchomości nie zwariowały.
Oba nie prowadzą już NIC z etykietką "zwrotna" -> nie kupisz tam wody mineralnej mniejszej niż 5l bańka. Nie kupisz tam soków, napojów... w plastiku.
Soki tylko w tetrapaku
nope, nic, nada...
Mają nadal wybór alkoholu od piwa po spirytus ALE wszystko w szkle.
mają warzywa, owoce, wędliny, chipsy, przekąski... ale przez to że rozmiar lokalu zmusiłby ich do trzymania śmie... znaczy butelek i puszek zwrotnych - zrezygnowali.Jedyne co mają zwrotne to piwo w butelkach. Ale to nadal jest poza "państwowym" systemem.
Jeszcze ciekawostka: spójrzcie sobie na rossmanna, mają teraz wody w szkle (bezzwrotnym, a jak!) oraz ... smakowe wody w tetrapaku (WTF) byle nie mieć plastiku.
Cudownie po prostu to się wszystko nam rozwinęło. Firmy obchodzą system szerokim łukiem byle tylko nie wpaść w to.
@wikiyu
Ale obchodzenie jest właściwie spoko. Puszki są rozwiązaniem w wielu przypadkach, a aluminium można przetwarzać w nieskończoność (w porównaniu z PET). -
@emill1984 @wariat więc prawdopodobnie nie do końca mieścisz się w targecie systemu kaucyjnego

-
@wikiyu
Ale obchodzenie jest właściwie spoko. Puszki są rozwiązaniem w wielu przypadkach, a aluminium można przetwarzać w nieskończoność (w porównaniu z PET).@wariat Problem z puszkami jest inny - butelkę plastikową po soku zakręcisz. butelkę szklaną po piwie przepłukam przed oddaniem ... puszka śmierdzi.
dwa: butelka plastikowa wrzucona do torby może się lekko wgnieść i luz, puszka pęka i cieknie. Pęka i rozcina worek/torbę/whatever. Jakbyś nie pił to zawsze ma co wyciec. I śmierdzi.
Nieważne czy to puszka po piwie, coli, izotoniku czy czymkolwiek innym. Puszki alu są w diabły niewygodne do przeprowadzania zwrotu.Dla mnie nawet te szklane butelki są wygodniejsze mimo wagi.
-
R relay@relay.infosec.exchange shared this topic