Czytam, że z wydaniem wersji 151 #Google #Chrome wyłączy już do końca (wcześniej były obejścia) możliwość korzystania z blockerów reklam, jak #uBlock Origin i podobne.
-
Czytam, że z wydaniem wersji 151 #Google #Chrome wyłączy już do końca (wcześniej były obejścia) możliwość korzystania z blockerów reklam, jak #uBlock Origin i podobne.
Kiedyś, kłopoty z blokowaniem reklam (ale nie tylko to) uśmierciły Internet Explorera.
Zastanawiam się, jaka będzie skala "odejść" od tej przeglądarki i na co osoby korzystające z Chrome ja zmienią. Dodam, że MS #Edge i #Opera deklarują podążanie za Google Chrome, więc w nich blokad reklam też nie będzie.
#Vivaldi? Chromium w wydaniach DeGoogled? #Cromite? Iron? Czy po prostu Lisek?
Bo w przyzwyczajenie się do reklam nie wierzę
-
R relay@relay.publicsquare.global shared this topic
-
Na której wersji Chrome?
-
Kiedyś, kłopoty z blokowaniem reklam (ale nie tylko to) uśmierciły Internet Explorera.
Zastanawiam się, jaka będzie skala "odejść" od tej przeglądarki i na co osoby korzystające z Chrome ja zmienią. Dodam, że MS #Edge i #Opera deklarują podążanie za Google Chrome, więc w nich blokad reklam też nie będzie.
@m0bi obawiam się, że nie będzie żadnych.
Chyba tam jest jakiś uBlock Light czy coś takiego i jakoś to działa.Problem jest taki, że nieco zmienił się świat. Dziś większość treści z Internetu ludzie konsumują przez aplikacje a co reklam... idzie się przyzwyczaić, bo też są inne. To nie rok 2006, kiedy reklama w Internet Explorerze potrafiła zawiesić urządzenie.
Zmienił się też nieco profil, ludzie bombardowani reklamami w social mediach biorą je za naturalny element, no i śledzenie sprawia że reklamy są bardziej trafne.
Poza tym firmy ładnie wytresowały sobie użytkowników: jak nie chcesz reklam to płać. Ludzie są w stanie zapłacić za usługę, ale też widziałem jak cierpliwie czekają aż minie reklama.
-
Na której wersji Chrome?
@m0bi @grymas1000lecia Lite został zaprojektowany właśnie na tą okazję - żeby było coś, co będzie działać jak zmuszą wszystkich do korzystania z tych nowych API
-
@grymas1000lecia @m0bi Dokładnie, byłem zaskoczony ile udało się tam wcisnąć. Jeżeli używasz uBO na domyślnych ustawieniach, albo wprowadzasz tylko małe zmiany, to uBO Lite daje praktycznie to samo, włącznie ze 'strict blockingiem' (blokadą bezpośredniego przejścia na strony wpisane na listę)
-
@m0bi @grymas1000lecia Lite został zaprojektowany właśnie na tą okazję - żeby było coś, co będzie działać jak zmuszą wszystkich do korzystania z tych nowych API
Jest "małe" ale. W MV3 ad bloker "prosi" browser o zablokowanie, a browser podejmuje decyzję. Może zablokować, a może odrzucić sugestię.
Jestem przekonany, że nie po to Google robiło takie zmiany w architekturze wtyczek, by uBlock Lite działał "po staremu". Pewnie w miarę czasu wyjdzie w praniu. -
@grymas1000lecia @m0bi @HaTetsu Safari + wBlock szanuję, gdy jeszcze sam używałem IPhone i Safari też tak robiłem
️ -
@m0bi Od jakoś czasu jako drugiej przeglądarki używam Cromite (przesiadka z Brave) i jestem zadowolony. Możliwość dodania własnych list filtrów jest dużym plusem.
-
Zależność finansowa Mozilli od Google jest kontrowersyjna, jednak wciąż to jedyna relatywnie duża przeglądarka która nie jest oparta na chromium. No jest jeszcze WebKit ale Safari nie ma poza ekosystemem Apple więc dla wielu tak jakby nie było.
Swoją drogą, zarząd mozilli mógłby w końcu jakoś chociaż próbować dywersyfikować fundusze. A nie jechać na „bezpiecznych” plechach Google.