Laughing in Firefox
-
-
@wariat no właśnie między innymi dlatego nadal trzymam się liska + czasami ewentualnie jego pochodnych. Bo mimo TONY wad i problemów to w tym momencie jedyna alternatywa dla Chromium i Blinka
@caladean
Dokładnie tak. Lista rzeczy które w działaniach mozilla corp człowieka wkurzają nie ma końca, ale to wciąż jedyna sensowna alternatywa pozwalająca mieć nadzieje na przyszłość.Niestety nie ma większych szans, na powtórkę z przeszłości aby społeczność odebrała toto korporacji i znów zrobiła z tego znaczącego na rynku gracza.
-
-
-
@caladean
Dokładnie tak. Lista rzeczy które w działaniach mozilla corp człowieka wkurzają nie ma końca, ale to wciąż jedyna sensowna alternatywa pozwalająca mieć nadzieje na przyszłość.Niestety nie ma większych szans, na powtórkę z przeszłości aby społeczność odebrała toto korporacji i znów zrobiła z tego znaczącego na rynku gracza.
@wariat swoją drogą, jak to jest że chromium niby jest open source a Google i tak może sobie wejść i wyjebać co chce, wpływając na inne, pochodne przeglądarki? Nie jest to trochę anty-open source?
Jak to łopatologicznie wytłumaczyć

-
@theZosia
Nic wbrew sobie, ale tak, warto wiedzieć.No i torchę OT. Ludzie się wkurzają na mozillę, że tłumaczenia ejajem, że zbierają jakieś dane, że wspierają sieci reklamowe. Wkurzają się bo o tym wiedzą, a wiedzą bo jest to jawne, a kod jest otwarty. A co robią pod maską nikomu nie mówiąc zamknięte przeglądarki? Czy serio są alternatywą gdzie powinno się uciekać? Mam wątpliwości.
-
@AubreyDeLosDestinos @wariat @caladean
Dla mnie to była wiedza na zasadzie: "używam Chrome ~= Chromium, czegoś co działa na Chromium i czegoś co działa bez Chromium". Mogę rozmawiać o niuansach technicznych reaktorów jądrowych, a nie koniecznie przeglądarek...
️ -
@wariat swoją drogą, jak to jest że chromium niby jest open source a Google i tak może sobie wejść i wyjebać co chce, wpływając na inne, pochodne przeglądarki? Nie jest to trochę anty-open source?
Jak to łopatologicznie wytłumaczyć

@caladean
Ja rozumiem to tak, że chromium jest tym co udostępnia google. Owszem możesz wziąć chromoium z przed roku, zrobić forka i od tego momentu utrzymywać go osobiście. Plan świetny ale kto da radę? I co jeśli po roku to Oderwane coś przestanie być kompatybilne z rozszerzeniami i całą resztą… -
@grymas1000lecia
Jest zamknięte. -
@AubreyDeLosDestinos @wariat @caladean
Dla mnie to była wiedza na zasadzie: "używam Chrome ~= Chromium, czegoś co działa na Chromium i czegoś co działa bez Chromium". Mogę rozmawiać o niuansach technicznych reaktorów jądrowych, a nie koniecznie przeglądarek...
️@theZosia
Rozmawiaj o reaktorach, chętnie posłucham! To dużo ciekawsze niż te pierdoły o przeglądarkach!
-
@caladean
Ale świat wciąż jest pełen ludzi wierzących, że można jednocześnie wspierać silnik chrome i walczyć z bigtechami.
-
-
-
@rozie
Co nie zmienia tego, że jest jedyną dużą alternatywą i byłaby w zupełnie innym miejscu gdyby ludzie zaraz po tym jak doprowadzili do jej sukcesu nie przesiedli się na chrome bo produkty gógli są takie ładne, błyszczące.Raz jeszcze, tak idealnie by było gdyby społeczność zabrała zawartość repo i przekazała mozilla corp życzenia pełne miłości i wyprostowanych palców. Ale to się przecież nie stanie. A wszystko co wisi na chromium jest alternatywą jeszcze mniej.
-
@rozie no dlatego pisałem/pisaliśmy że Mozilla nie jest bez wad. Niemniej jest różnica pomiędzy braniem pieniędzy za domyślną wyszukiwarkę a korzystanie z silnika opartego na danym rozwiązaniu i byciem uwiązanym do ich widzimisiów.
Nie da się być całkowicie niezależnym w świecie tak oplątanym bigtechami i zawsze to kwestia wyboru mniejszego zła. Albo mozna mieć to w dupie, zainstalować chrome i jest jak jest
️ -
@rozie
No jest… i? Już pomijając, że zgodnie z artykułem podlinkowanym na górze za chwile straci możlowść odpalania rozszerzeń / adblocków to przecież nikt nie napisał, że nie jest.A ja nadal zdania nie zmieniam. Opieranie się o silnik produkowany przez google to zła droga najbardziej wspierająca monopol.
-
-
@rozie
No jest… i? Już pomijając, że zgodnie z artykułem podlinkowanym na górze za chwile straci możlowść odpalania rozszerzeń / adblocków to przecież nikt nie napisał, że nie jest.A ja nadal zdania nie zmieniam. Opieranie się o silnik produkowany przez google to zła droga najbardziej wspierająca monopol.
@wariat @theZosia @caladean Może straci, ale:
1. póki co posiada
2. mają własny mechanizm blokowania reklam
Tak, wiem, blokowanie reklam to nie jedyne zastosowanie. Ale statystycznie główne.Ad. "silnik Google" - oba są Google w praktyce. IMHO Firefox jest tolerowany i utrzymywany przy życiu jako niszowa konkurencja i alternatywa w kontekście badania monopoli.
-