W ciągu ostatnich 7 dni złapałem w rowerze gumę więcej razy niż przez ostatnie 4 lata.
-
W ciągu ostatnich 7 dni złapałem w rowerze gumę więcej razy niż przez ostatnie 4 lata.
I teraz nie wiem - oskarżać o to opony założone jakoś jesienią, niskie ciśnienie, brak umiejętności jazdy czy zwyczajnie pecha...Nic, wieczorem znowu zabawa w ogarnianie roweru by jutro mieć jak jechać do pracy.
-
I teraz nie wiem - oskarżać o to opony założone jakoś jesienią, niskie ciśnienie, brak umiejętności jazdy czy zwyczajnie pecha...Nic, wieczorem znowu zabawa w ogarnianie roweru by jutro mieć jak jechać do pracy.
@wikiyu może czas na opony z wkładką antyprzebiciową?
Przy okazji: jakie ciśnienie jest uznawane za niskie? Używam Michelin Protec Cross 700x35C i wbijam im 4-4.5 bara (zalecane 2.5 - 6 barów).
-
@wikiyu Co to za opony, że tak łatwo łapią kapcia?
-
@wikiyu Co to za opony, że tak łatwo łapią kapcia?
@LukaszHorodecki
No właśnie nie mam pewności czy to opony czy ja
jedna z tych gum to 100% moja wina, odskoczyłem w bok żeby nie przejechać zająca i wylądowałem wprost na kamieniu, snakebite.
Ale pozostałe dwie wtopy były... dziwne? opona czysta, a jednak coś ugodziło dętki.Oponki to Conti Terra Trail -> https://www.centrumrowerowe.pl/opona-continental-terra-trail-shieldwall-pd31437/?v_Id=189662
czarne 700x40 na 3,5 bara, powyżej robią się kamieniami, a też zszedłem poniżej 80kg. -
@wikiyu może czas na opony z wkładką antyprzebiciową?
Przy okazji: jakie ciśnienie jest uznawane za niskie? Używam Michelin Protec Cross 700x35C i wbijam im 4-4.5 bara (zalecane 2.5 - 6 barów).
@hrw
https://www.centrumrowerowe.pl/opona-continental-terra-trail-shieldwall-pd31437/?v_Id=1896623,5bar dla tych opon to blisko dolnej granicy.
Nic, plan na wieczór jest ambitny: zdejmuję opony, myję obręcze i opony, zakładam nowe taśmy i nowe dętki i zobaczymy co dalej będzie.
-
@LukaszHorodecki
jedna z tych gum to 100% moja wina, odskoczyłem w bok żeby nie przejechać zająca i wylądowałem wprost na kamieniu, snakebite.
Ale pozostałe dwie wtopy były... dziwne? opona czysta, a jednak coś ugodziło dętki.Oponki to Conti Terra Trail -> https://www.centrumrowerowe.pl/opona-continental-terra-trail-shieldwall-pd31437/?v_Id=189662
czarne 700x40 na 3,5 bara, powyżej robią się kamieniami, a też zszedłem poniżej 80kg.@LukaszHorodecki
sidenote: No ja dodatkowo nie traktowałem nigdy że to opona łatwo łapie kapcia, raczej zawsze szukałem że albo ja coś źle zrobiłem w czasie jazdy (kamień, krawężnik, korzeń, zaatakowane za mocno) albo w czasie montażu
to jak z tym że to nie auto wjechało w przystanek tylko kierowca.
-
@LukaszHorodecki
czarne 700x40 na 3,5 bara, powyżej robią się kamieniami, a też zszedłem poniżej 80kg.@wikiyu Hmm... jeździłem na siostrzanym modelu tych gum, Conti Terra Speed, nabijanych do podobnego ciśnienia (ok 4 barów, bo ważę jednak sporo więcej) i nie miałem problemów z kapciami, tak jak i na dwóch innych modelach Continentala (Cyclocross Speed i Gatorskin).
Może jakieś trefne sztuki się trafiły?
-
@wikiyu Może sprawdź oponę dobrze czy coś w niej nie utkwiło. Dopóki nie wyjmiesz będzie przebijać. Jakiś okruch szkła czy coś podobnego, co jest na tyle małe że łatwo przeoczyć a tkwi w ściance opony.
-
@wikiyu Hmm... jeździłem na siostrzanym modelu tych gum, Conti Terra Speed, nabijanych do podobnego ciśnienia (ok 4 barów, bo ważę jednak sporo więcej) i nie miałem problemów z kapciami, tak jak i na dwóch innych modelach Continentala (Cyclocross Speed i Gatorskin).
Może jakieś trefne sztuki się trafiły?
@LukaszHorodecki na wieczór mam zaplanowane mycie wszystkiego i wymianę taśm nawet więc... zobaczymy za parę dni jazdy

-
R relay@relay.infosec.exchange shared this topic